Reklamda Yaratıcılık Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

Reklamda Yaratıcılık Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

 

Reklamda yaratıcılık yalnızca yapılan işin ve tanıtımı yapılan markanın bilinirliği arttırmakla kalmaz, reklam ajansının da itibar kazanmasına yardımcı olur.

Reklam sektöründe gerek yapılan işin gerekse ajansların öne çıkması için olmazsa olmaz özelliklerden “yaratıcılık” genellikle listelerin en başında gelir. Çünkü yaratıcı işler hatırlanabilir ve uzun ömürlü olmasının yanı sıra en az harcamayla en fazla kişiye ulaşan reklamlar olarak öne çıkar.

Diğer taraftan yaratıcı reklamların satın almaya yönlendirmesi de büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar yaratıcı mesajların daha fazla dikkat çektiğini ve ürünün pazarlamasına pozitif etkileri olduğunu gösteriyor. Yine de satın alma davranışında yaratıcılığın direkt etkisi hakkında kesin bir veri bulunmuyor. Yaratıcı reklamların getirdiği gelir, daha fazla kişiye ulaşmasından mı kaynaklanıyor yoksa daha ikna edici özelliğe mi sahip emin olamasak da reklamda yaratıcılığın en olumlu özelliklerden biri olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz.

Bu yazımızda reklamda yaratıcılık üzerine incelemelerimizi paylaştık.


Yaratıcılık nedir?

Her şeyden önce yaratıcılık derken neyi kast ettiğimizi açıklamakta fayda var. Yaratıcılığı bir problemealışılmadık ve aleni olmayan bir çözüm bulma becerisi olarak tanımlayabiliriz. Bir kişinin ya da fikrin yaratıcı olduğunu anlamak için akıcılık, orijinallik, detaylandırma, soyutluk ve süreklilik gibi özellikleri incelemek gerekir.

Akıcılık verilen soruya karşılık olarak alakalı fikirlerin ne kadar fazla olduğu ve orijinallik ise ne kadar alışılmışın dışında veya biricik cevapların alındığı anlamına gelir. Detaylandırma, cevabın içerdiği detayların miktarını anlatırken, burada soyutluk sloganın ya da kelimenin asıl anlamının ötesinde anlamlar içermesi demektir. Son olarak da süreklilik, bir fikir bulduğunuz anda süreci bitirmektense yeni fikirler üretmek için çalışmaya devam etmektir.

 

 

 

Orijinallik

Orijinal bir reklam, çok sık karşılaşmadığımız şaşırtıcı ögeler barındırır. Tahmin ettiğimiz sonun dışında bir final, normların ya da deneyimlerimizin ötesinde görseller ve dil kullanımı yaratıcı bir sonuç verebilir. Bunun için anlaşılması zor yollara başvurmanız gerekmiyor. Son derece gündelik ögeleri alışılmışın dışında bir ortak noktada bir araya getirirseniz ihtiyacınız olan orijinalliğe ulaşabilirsiniz.


Esneklik

Esneklik açısından başarılı bir reklamın, ürünü/karakterleri farklı kullanımlar ya da fikirlerle ilişkilendirmesi beklenir. Örneğin, sık sık gördüğümüz toplumsal cinsiyet normlarına karşın daha domestik işlerle uğraşan bir erkek ya da ev dışında arkadaşlarıyla eğlenen kadınların bulunduğu bir reklamın esnek olduğunu söyleyebiliriz.


Detaylandırma

Birçok reklam beklenmedik detaylar ve basit fikirlerin ilgi çekici hale getirilmesinden oluşuyor. Örneğin, Almanya’da yapılan bir yoğurt reklamında oyuncu yoğurt yedikten sonra dilini göstererek dudaklarını yalar. Buraya kadar her şey oldukça basit gözüküyor. Fakat dilinin çilek görünümünde olması etkileyici bir detay ve çilekli yoğurt olduğunu anlatmaya yetiyor. Üstelik basit bir hikaye ilgi çekici hale geliyor.

Sentez

Yaratıcılığın bu boyutu, birbiriyle alakalı olmayan farklı obje ve fikirlerin harmanlanması ve ilişkilendirilmesiyle alakalıdır. Reklamda sakız çiğneyen bir inek kullanmak yaratıcı bir örnek sayılabilir. Değişken ve dikkat çekici bir hikaye yaratmak için alışılmadık kombinasyonlar, yaratıcı fikirler olarak öne çıkabiliyor.


Artistik değer

Artistik değeri yüksek olan reklamlar dil kullanımı, görsel ya da ses elementleri bakımından estetik olurlar. Prodüksiyon kalitesi yüksek, diyalogları akıllıca ve renk paleti orijinal ve müziği akılda kalıcıdır. Sonuç olarak tüketici bu reklamları bir satış stratejisinden öte bir sanat eseri olarak değerlendiriyor.

 

Web Sayfamız güncellenmektedir.